rosii uscate marinate
publicitate

Mi-e un pic cam greu sa descriu in cuvinte cat de bune pot fi rosiile uscate si marinate. Cu miezul cremos, aromat, e ca si cum surprinzi intr-o inghititura tot ce e mai bun in rosie. Iar aroma subtila de busuioc si usturoi le face pur si simplu divine. Merg foarte bine cu branza, in pizza sau in salate. Chiar si in paine !!!! ( pentru reteta dati click aici). Mai rau e atunci cand constati ca s-au terminat!

Totusi, gustul lor extraordinar nu prea justifica pretul mai mult decat exagerat a unui borcanas mic micut mitel care abia daca are vreo 4 rosii uscate in el… Pentru un borcan de circa 500 g am investit cam asa : 3 lei pe rosii, 0.5 lei pe mirodenii si un pic mai mult pe ulei. Adica cam un pahar … Punand totul cap la cap tot ies de 10-20 de ori mai bine 🙂

Ingrediente :

  • rosii tip prunisoara ( cele lunguiete) – 2 kg
  • 3 catei mari de usturoi
  • o crenguta mica de busuioc ( de preferinta din cel uscat, mai ales daca pastrati mai mult timp borcanul)
  • sare si piper
publicitate

Rosiile se taie jumatati sau sferturi ( eu le-am taiat in 4 pe lungime), se presara cu un praf de sare si de piper si se pun la uscat. Eu sunt o norocoasa, am primit de la sotul meu drag un uscator de fructe si legume, asa ca treaba a mers mult mai repede!

Uscarea se poate face foarte bine si in cuptor sau la soare. Pentru uscarea in cuptor : se da drumulla foc cat mai mic, se pun rosiile taiate in tava pe o hartie de copt si se baga in cuptor. In principiu, usa ramane intredeschisa ca sa iasa excesul de umezeala. De fapt asta inseamna uscarea lor : deshidratarea, inlaturarea apei din celule. Cuptoarele mai noi au o functie speciala de uscare , ventileaza si evacueaza aerul umed.

La soare recomand sa se usuce doar in zilele cu arsita puternica, foarte uscate. Anul acesta nu am prea avut astfel de zile… din pacate.
Rosiile uscate au consistenta prunelor uscate, sunt putin moi in mijloc, nu sunt casante ca alte legume deshidratate.

Odata ajunsi in acest punct, treaba este muuult mai simpla : se pun rosiile in borcan, se adauga cateii de usturoi si crenguta de busuioc, se acopera totul cu ulei de masline si cam gata! Pentru ca eu l-am facut ca sa il papam imediat, am folosit busuioc verde. Daca doriti sa pastrati borcanul mai mult timp, recomand busuioc uscat.

Cu cat se marineaza mai mult cu atat sunt mai bune :))))) Problema e ca sunt atat de bune incat nu apuca sa se marineze prea mult timp…

publicitate