Ușor și rapid, de încredere și gustos: rețeta există de mulți ani, dar aceasta rămâne favorită. Roșiile sunt plăcut de picante, dulci, iar saramura se bea și ea până la ultima picătură. Borcanele se păstrează bine la temperatura camerei, deși nu sunt sterilizate. Roșiile acestea cu aspect apetisant vor fi o gustare perfecta iarna asa ca pregătește mai mult!
Cele mai bune rosii pentru aceasta reteta sunt cele prunisoare – un pic mai mici si mai alungite.
Ingrediente per borcan (eu am folosit borcan de 1 litru):
- 1 lingurita sare
- 2 linguri de zahar
- Apa clocotita
- 30 ml otet
- Rosii (cate incap in borcan)
- Piper negru boabe, ienibahar, seminte de mustar
- 1 floare de marar, ardei iute
- 1 capatana usturoi
- 1 frunza de dafin
Rețetă de gătit pas cu pas:
Spălați borcanele de sticlă cu detergent de vase și clătiți bine, fierbeți capacele timp de 2-3 minute.
Pe fundul borcanelor punem condimentele: frunza de dafin, boabe de piper negru si ienibahar, marar (floare sau frunze), seminte de mustar, usturoi, ardei iute.
Umplem borcanele cu rosii (le spalam in prealabil cu apa rece si le lasam sa se scurga). Pentru a preveni spargerea pielii roșiilor, faceți 2-3 înțepături cu o scobitoare in zona cotorulu.
Se toarnă apă clocotită până sus, se acoperă cu un capac și se lasă aproximativ 20 de minute (pentru ca roșiile să se încălzească și apa să se răcească în acest timp).
Apoi se toarnă apa din conserve într-o oală, se pune pe foc și se aduce la fierbere. În acest moment, turnați sare și zahăr în fiecare borcan:
- sare – 1 linguriță
- zahăr – 2 linguri
Turnați apă clocotită în borcane, apoi adăugați oțet de 9%, 30 ml (8 lingurițe).
Strangeti imediat capacele si rulați puțin borcanele pe masă, astfel încât sarea și zahărul să se dizolve.
Punem conservele cu susul in jos (verificam daca sunt inchise ermetic si daca marinata nu curge), le invelim cu un prosop gros si lasam cam o zi pana se racesc complet. Apoi le punem deoparte pentru depozitare.