Castraveții după această rețetă sunt unul dintre preparatele mele must-have pentru iarnă, îi repetăm în fiecare an și se mănâncă mereu cu friptura!
Castraveții sunt crocanți, denși și foarte gustoși! Pe langa asta, se pregătesc rapid, totul este cât se poate de simplu, fara prea multa munca, fără griji și probleme!
Pentru 1 borcan de 1 litru avem nevoie de:
- Castraveți
- Frunze de hrean – 1-2 buc
- Mărar – 2-3 crenguțe
- frunze de cireș/visin – 2 buc
- Frunza de dafin – 1 buc
- Ienibahar – 3 buc
- Piper negru cu mazăre – 4-5 buc
- Usturoi – 2 catei
- Sare – 1 lingura
- zahăr – 1 lingură
- Oțet 9% – 1,5 linguri
- pudră de muștar – 1 lingură
Mod de pregatire pas cu pas:
1. Castraveții se înmoaie în prealabil în apă rece timp de 3-4 ore, apoi se spală bine sub jet de apă.
2. Puneți în borcan (sau borcane daca folositi unele mai mici) frunze de hrean, câteva crenguțe de mărar, frunze de cireș, foi de dafin, ienibahar, boabe de piper negru și câțiva căței de usturoi. Borcanele trebuie sa fie uscate și curate.
3. În continuare, puneți castraveții în borcane cât mai inghesuiti, turnați apă clocotită, acoperiți cu capace sterilizate și lăsați 15-20 de minute.
4. După 20 de minute, scurgeți cu grijă apa într-o cratiță, adăugați sare și zahăr, puneți pe foc, aduceți la fiert și până când zahărul și sarea se dizolvă complet.
5. Imediat ce apa din oală dă în clocot, turnați oțet 9% în fiecare borcan și presărați pudră de muștar.
6. Turnați saramura clocotită peste castraveti, strangeti bine capacele, întoarceți borcanele cu capacul in jos, înfășurați-le într-o pătură, lăsați-le până se răcesc complet, apoi puneti-le in camara, pentru depozitare. Borcanele se păstrează bine atât la rece, cât și la temperatura camerei.
Rețeta, desigur, nu este nouă, dar testată în timp și rezultatul este întotdeauna excelent! Castraveții, așa cum am scris, sunt denși, crocanți și foarte gustoși. Cei care vor incerca aceasta reteta iti vor confirma ca este delicioasa! Pofta buna!