Ingrediente pentru aluat:
- 160 g făină
- 230 g zahăr
- 50 g pudră de cacao
- 130 g unt
- 3 ouă medii
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
- 75 g griș
- 500 ml lapte
- 120 g zahăr
- 200 g unt
- 1 lămâie
Ingrediente pentru glazură:
- 50 g ciocolată
- 30 g unt
Mod de preparare:
1. Pentru aluat, turnăm făina într-un bol. Adăugăm pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Amestecăm bine, pe urmă cernem aluatul obținut.
2. Topim untul pe baie de aburi. Cu ajutorul unui mixer, batem ouăle. Adăugăm zahărul, untul topit și amestecăm bine.
3. Adăugăm aluatul uscat și amestecăm până la omogenizare.
4. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt. Turnăm uniform aluatul și coacem la temperatura de 180 de grade, timp de 40 de minute.
5. Scoatem blatul din formă și îl lăsăm la răcit.
6. Tăiem blatul obținut în 2 părți egale.
7. Pentru cremă, amestecăm laptele și grișul. Punem vasul pe foc și mixăm până obținem un terci dens și omogen.
8. Cu ajutorul unui mixer, mărunțim lămâia decojită.
9. Într-un bol, turnăm terciul pregătit anterior. Adăugăm zahărul, piureul de lămâie, untul și amestecăm totul foarte bine.
10. Pentru a forma tortul, tapetăm primul blat cu 3 sferturi din cantitatea de cremă. Pe deasupra, adăugăm al 2-lea blat și tapetăm întreaga suprafață cu crema rămasă.
11. Punem tortul la frigider pentru 2-3 ore.
12. Într-un bol, amestecăm untul topit cu ciocolata mărunțită. La final, decorăm tortul cu glazura obținută.
Poftă bună!