• 800 g burta
  • carnea de vitel (1 picior)
  • 1 galbenus de ou
  • morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 capatana usturoi
  • 1 telina
  • suc de la 1 lamaie
  • 1 lingura faina
  • 1 lingurita ulei
  • piper
  • 6 frunze de dafin
  • sare
  • smantana
Dificultate: 5 portii Timp: 160 minute

Ciorba de burta a devenit un fel de mancare pricipala in multe restaurante sau locatii unde se mananca bine. Romanii o prefera pentru gustul deosebit care il are.

Reteta noastra contine burta, dar si carne de vita, pulpa de vitel frageda mai exact, deoarece este putin mai deosebita. Ciorba de burta se consuma de obicei intens condimenata, cu abundenta de usturoi si cu ardei iute. De obicei la restaurant, se prezinta pe tava alaturi de smantana. Se poate servi si cu otet daca o doriti putin acra.

Noi v-am mentionat cum fierbeti burta, dar in magazinele de specialitate se gaseste burta deja taiata, fiarta si preparata. Dvs doar urmati pasii si obtineti o ciorba de burtica delicioasa. Mergeti pe burta de vitel, deoarece toti spun ca este mai frageda.

Aceasta ciorbica are o culoare galbena, usor alba de la smantana si nu prea grasa, chiar daca se gateste din burta. Se obisnuieste sa se serveasca in boluri largi si adanci, pentru a fi usor mancata si asezonata dupa preferinta oricarei persoane.

ciorba burta Ciorba traditionala de burta

Preparare ciorba traditionala de burta

Burta se spala bine in mai multe ape, fiecare dintre acestea cu o lingura de otet. Frecati-o cu sare intre palme si se spala sub jet de apa, dupa care se pune in apa cu doua-trei linguri de otet pentru ceva timp.

Se toarna burta curatata in apa rece, se adauga piciorul de vita curatat si se aduce la fierbere. Se curata ceapa, se toaca, la fel procedati cu dovlecii si telina. Dupa ce fierbe, incepeti sa amestecati, apoi se adauga condimente, ceapa tocata, dovlecei, telina, sare si se fierbe pana se inmoaie. 

Se curtata morcovul si se taie marunt, se caleste in unt si se presara cu faina. Se amesteca pentru a se gati si se dilueaza cu supa de burta in timp ce se amesteca.

Fierbeti la foc mic timp de 15 minute. Scoateti burta, se taie in patrate cu latura de 6 cm, adaugati carne tocata de la piciorul de vita si se transfera amestecul intr-o alta cratita (oala). 

Adaugati galbenusuri de ou, batute cu suc de lamaie amestecate cu morcov, se amesteca bine si se toarna peste burta. Se fierbe pe foc slab timp de 10-15 minute, cu punctul de fierbere.

Se toarna smantana intr-un castron si se dizolva cu ciorba fierbinte. Turnati apoi in oala cu ciorba, amestecand astfel incat ciorba sa nu se branzeasca. Pisati putin cateii de usturoi, se amesteca sare, turnati un polonic de ciorba peste ei, apoi turnati acest amestec in oala cu ciorba, printr-o sita deasa.