• 5-6 bucati de carne de ied cruda sau miel
  • sare
  • grasime
  • foi dafin
  • piper
  • 1 pahar vin alb

Pentru ca mai avem cateva zile pana vine marea Sarbatoare Pascala, ne-am gandit sa va prezentam o reteta delicioasa de miel sau ied la ceaun.

Eu as prefera carnea de ied, insa multi romani iubeste carnea de miel, mai ales ca asta ne indruma si traditia noastra. Inainte de a prepara retata trebuie sa stim cateva ceva despre carnea de miel.

In jurul sarbotorilor de Paste, mielul este carnea, care da un gust caracteristic si o aroma de sarbatoare la masa. Pentru a alege o carne buna, cu toate acestea, trebuie sa stiti calitatile mielului.

Exista moduri diferite de a aroma mielul, asa cum se combina foarte bine cu usturoi, mustar, busuioc, menta, rozmarin, salvie si coaja de lamaie sau portocala.

Unele parti din carne, cum ar fi umar, piept sau partea inferioara a piciorului, devin fragile dupa marinare.

De obicei mielul este asociat cu o cina de gala in duminica de Pasti. Carnea de miel fie pe gratar sau friptura este ceva foarte gustos si este cunoscuta nu numai in Africa de Nord dar si in alte tari arabe.

Bucatariei arabe ii place sa combine carnea de miel sau de oaie cu cuscus.

Mielul este consumat in cea mai mare parte prajit sau la gratar, dar dezvaluie un gust profund atunci cand este putin roz. De asemenea, carnea de vita poate fi consumata usor roz (63 de grade), aproape coapta (68 de grade) si bine prajita (aproximativ 73 de grade). La fel de usor uscata si preparata, este mielul la cuptor la foc mediu (140-160 de grade) pentru a evita prajirea.

Cand este proaspata, carnea de miel este pastrata in frigider timp de 3 zile (daca este tocata – doar 1-2 zile). La congelator poate sta de la 8 la 10 luni taiata in bucati, iar in cazul in care acesta este tocata se poate tine de la 2 la 3 luni.

Carnea de miel este bogata in proteine, zinc, vitamina B, fiind o sursa de fier, potasiu si fosfor.

Vezi si: Cum pregatim carnea de miel?

Preparare carne de ied sau miel la ceaun

Cel mai indicat ar fi sa aveti un loc unde sa puteti face foc de lemne. Cel de aragaz este putin fortat si nu veti obtine deliciul mult visat. Este o reteta simpla si nu necesita decat timp de asteptare pentru gatirea carnii.

Carnea de ied sau de miel se prepara pentru gatitul final. Se parleste pentru a nu ramane vreun fir de par si se spala bine. Pentru ca mirosul de oaie sau ied sa mai dispara, se taie in bucati si se opareste cu apa fierbinte. Se spala iar si se lasa vreo 2-3 ore intr-un lighean cu apa si 2 pahare de otet. Se spala iar foarte bine.

Dupa ce ati incis focul, se pune ceaunul cu grasime la incalzit. Carnea presarata cu sara se adauga in ceaun. Se lasa sa se rumeneasca dupa care se adauga vinul, foi de dafin si la sfarsit piper. Se serveste calda!